Knäck

Jag ocg Fredik bestämde oss för att göra knäck, ingen av oss hade gjort det tidigare.
Blev mycket kladigt, men gott tyckte Fredrik att det blev


Men här har ni receptet 



2 dl socker
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
1 dl hackad hasselnötter

Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. 
Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg.

Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna och hacka nötterna.

termometer ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade nötterna.
Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.
Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0