Äppelpaj

Pajskal
3 dl vetemjöl
0.75 dl florsocker
2 st äggulor
75 gram smör
2 msk vatten
Fyllning
8 st äpplen
1 dl socker
2 msk vatten
1 st vaniljstång
50 gram smör
2 msk flytande honung
Blanda alla ingredienser till pajskalet i en matberedare.
Kavla ut till en tunn platta på ett mjölat underlag och
klä en pajform med löstagbar kant alt. tryck ut degen med händerna.
Ställ formen kallt i ca 30 min.
Skala och kärna ur 5 av äpplena.
Tärna dem och lägg tillsammans med socker och vatten i en kastrull.
Snitta vaniljstången och lägg i kastrullen.
Koka på svag värme 5-10 min. Ta upp vaniljstången.
Skrapa ur fröna tillsätt 50 gram smör.
Mosa äpplena med en gaffel om det är stora bitar kvar. Låt svalna.
Nagga pajskalet och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 min.
Skiva resten av äpplena i bitar.
Bred ut äppelmoset i pajskalet.
Lägg äppelskivorna i ett fint mönster över hela pajen.
Pensla med flytande honung och strö över lite socker och kanel
Grädda pajen i ca 30 min i 200 grader.