Smörgåstårta

Till kevins födelsedagsfika bjöds det på smörgåstårta.
Det vart en club sandwich och en med räk&lax.
 
Jag gjorde ett botten samt så grillade kycklingen själv.
Inget av detta är ju nödvändigt.
 
 
Botten:
 
7 dl ljumet vatten
100 g jäst
2 tsk salt
150g smör
1 dl vit sirap
ca 20 dl vetemjöl
 
Blanda vattnet med jästen.
Ha i salt och sirap.
Skär smöret i små bitar och ha i det.
Ha i lite mjöl i taget tills det blir en deg.
Låt degen villa i 15 min under duk.
 
Kavla ut degen på en plåt med höga kanter.
Nagga och låt degen jäsa ca 40 min under duk.
(degen ska inte gå över kanten)
 
Grädda i 200 g till brödet har fått fin färg.
Är brödet mjuk så är den inte klar.
Låt svalna.
Eftersom jag ville göra två st smörgåstårter så delade jag brödet på mitten.
(då vart det ca 6-8 färdig köpt källarfranska på längden)
Går utmärkt att frysa.
 
Club sandwich:
 
280 g bacon (2 paket)
1 grillad kyckling
10 soltorkade tomater
1 dl majonäs
3 dl matyoghurt
1 dl hackad gräslök
1 tsk senap
salt och peppar
 
400 g philadelphiaost
 
Hacka och stek bacon knaprigt och låt rinna av på hushålls papper.
Rensa kycklingen och skär i små bitar.
Hacka dom soltorkade tomaterna.
 
Blanda tomaterna, kycklingen, majonäs, yoghurt, gräslök, senap, salt, peppar och en 3/4 av baconet.
Dela brödet på tre.
Lägg hälften av kycklingen fyllningen på första bröddelen,
lägg på andra delen av brödet, på med resten av fyllningen och på med sista brödet.
Plasta in och låt stå i kylen i 5 timmar.
Täck tårtan med philadelphiaost och dekorera.
 
 Räk&Lax
 
Laxfyllning
3 st Hårdkoka ägg
300 g kallröktlax
1 1/2 dl creme frache
1 msk finriven citronskal
1/2 dl hackad gräslök
salt & peppar
 
Skala och hacka äggen. Skär laxen.
Blanda samman allt och ställ kylt.
 
Räkfyllning:
580 g skalade räkor i lake
1 1/2 dl majonäs
1/2 dl finriven pepparrot
1 tsk senap
1/2 dl hackad dill
Salt och peppar
 
Häll av spadet  ifrån räkorna.
Spara en halv 1 dl räckor.
Grov hacka räkorna.
Blanda samman allt förutom 1/2 dl räkor.
Låt stå i kylen.
 
 Pepparrotkräm:
2 dl creme fraiche
2 msk finriven pepparrot
1 msk citronskal
1 tsk salt
 
Vispa samman allt med en elvisp i några minuter, eller tills den tjocknar.
låt stå kallt
 
Dela brödet på tre.
Lägg på laxfyllningen på första bröddelen,
På med räkfyllningen på andra delen av brödet och på med sista brödet.
Plasta in och låt stå i kylen i 5 timmar.
Täck tårtan med pepparrotkräm och dekorera.



Ellie och Kevin fick göra smörgåstårtorna fina. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0