macarons

150 g mandelmjöl
150 g florsocker
120 g äggvita
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten
Ev hushållsfärg och smaksättnings
Sikta mandelmjölet och florsockret, blanda om.
Ställ åt sidan.
Uppdela äggvitan i två skålar.
Nu till sockerlagen.
Blanda 150 g socker och vatten i en kastrull, koka upp till 118g.
Kan ta ett tag så under tiden tiden vispa 60 g äggvita till skum med maskin med ballongvisp. Till sätt 35 g socker undervisning, lite åtgången.
När sockerlagen har uppnått 118 g, häll då snabbt ner den i marängen med vispen igång. Vispa på mellanhastighet.
Höj hastigheten. Vispa marängen tills temperaturen är nere i rumstempererat och glansig. Kan ta ca 20 min.
När marängen är tjock i konsistensen tillsätt då att hushållsfärgen (om du vill)
Rör ner resten av äggvitan i mandelmjölet och ev smaksättning.
Nu ska marängen vändas ner försiktigt i mandelblandningen. Blanda till en jämn smet och rör inte för mycket.
Fyll marängsmeten i en spritspåse och spritsa jämna klickar på ett bakplåtspapper. Låt macaronsen stå i 60 min för att torka. Det hjälper att hålla formen i ugnen.
Ska gräddas i 160 g i ca 10 min.
Låt svalna helt på bakplåtspapperet.
Smörkräm
110 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1-2 msk mjölk
ev. färg och smaksättning
Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt färg, smaksättning och 1 msk vätska. Vispa ihop och tillsätt eventuellt mer vätska så det blir rätt konsistens för att kunna spritsa.
Fyll en spritspåse.
Spritsa en klick på hälften av macaronsen och tryck försiktigt ihop macaronsen.