Citronmarängspaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g kallt smör
1 ägg
Jobba ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vispa ihop till en deg. Lägg plastfolie om degen och låt vila i kylen cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en form som är ca 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Förgrädda i 200 i ca 15 min
- 2 dl pressad citron
- 1 3/4 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse (maizena)
- 3 ägg
- 3 äggulor
- 1/2 msk rivet citronskal
- 50 g kallt smör
-
- Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
- Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskalet och smöret. Rör tills smöret har smält. Låt krämen kallna.
- Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
- Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.
-
- Maräng:
- 3 äggvitor
- 3/4 dl strösocker
-
- Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.
- Spritsa över citronkrämen.
- Ställ in pajen i ugnen och låt stå tills marängen fått lite färg. Vakta så den inte bränns.
-
- Låt svalna och förvara kallt. pajen är som godast när den är kall.
Citronkräm:
Kommentarer
Trackback