Citronmarängspaj


(null)


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g kallt smör
1 ägg

Jobba ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vispa ihop till en deg. Lägg plastfolie om degen och låt vila i kylen cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en form som är ca 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Förgrädda i 200 i ca 15 min

    Citronkräm:
  • 2 dl pressad citron
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (maizena)
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1/2 msk rivet citronskal
  • 50 g kallt smör

  • Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
  • Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskalet och smöret. Rör tills smöret har smält. Låt krämen kallna.
  • Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
  • Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.

  • Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 3/4 dl strösocker

  • Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.
  • Spritsa över citronkrämen.
  • Ställ in pajen i ugnen och låt stå tills marängen fått lite färg. Vakta så den inte bränns.

  • Låt svalna och förvara kallt.  
  • pajen är som godast när den är kall. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0