Jordgubb och vanilj

Kevins födelsedagstårta. 
Bergtårta med två av hans favorit drakar. 
En jordgubbsfyllning och en vaniljfyllning. 

(null)

Anslag 
5 ägg 
3 dl strösocker 
2 tsk vaniljpulver
1 msk vanilj essens
1,5 dl vetemjöl 
1,5 dl potatis mjöl 
2,5 tsk bakpulver
 
vispa ägg och sockret poröst. 
Sila vetemjöl, potatis och bakpulver i en annan bunke, rör om ordentligt.
Blanda i mjölblandningen i äggsmeten. 
Smörj och bröa en from på 24 cm. 
Häll i smeten och in i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min.
Låt svalna (frys gärna i den och ta fram några timmar innan). 
Dela i tre lika stora delar.

Jordgubbsmousse:
4 st gelatinblad
200 g jordgubbar
0,75 dl socker
2,5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinet i blött i 5 min.
Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt puttra i tre minuter. Ta bort ifrån plattan och mixa jordgubbarna med en mix.
Ha i geletinet och rör om ordentligt. 
Låt svalna helt. 
Vispa grädden hårt och rör i jordgubbspuren i grädden. 
Antingen låt den stela till sig i skålen eller lägg botten och fyllningen i en form och låt stela till sig i kylen. 

vaniljmousse:
3 gelatin
2 dl cream fraiche 
2 dl vaniljsås
1/2 dl socker
1 tak vaniljsocker 
1 vaniljstång  
2 dl vispad grädde
 
Blött lägg gelatinet. 
Rör ihop 1 dl vaniljsås, cream fraiche socker, vanilj och vaniljsocker.
Värm upp 1 dl av vaniljsåsen, ta bort ifrån plattan och ha i gelatinet.
Rör snabbt ner den varma vaniljröran i den kalla. Blanda försiktigt i vispad grädde.
Antingen låt den stela till sig i skålen eller lägg botten och fyllningen i en form och låt stela till sig i kylen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0