Ros tema

I helgen åkte vi till kära vänner i Mantorp. 
innan dess slängde jag ihop en härlig bricka med massa gottis. 
 
 
 
Denna härliga gå bort present med temat av rosor och hallon. 
- ros macaron
- geléhallon 
Halloncocktail med smak av ros.
- lime, rosa socker, soda till drinken.
- så två öl. 

barn fotöljen

 
 
fåtöljen som Fredrik köpte för en billig peng. 
Kanske inte var i det bästa skicket. 
Med lite textilfärg och måla färg så vart fotöljen som ny.
 
Jag inser nu att fotöljen inte får plats
i vardagsrummet längre. 
Blir väl att skicka den vidare, tyvärr. 

Shopping

 
Ett härligt gäng med nya leggings till Ellie fick det bli denna gång. För förra månaden var det Kevins som fick ett gäng nya byxor. 
 
 
Nya bh-ar behövdes det verkligen. Var länge sedan jag hitta några som jag gillade och när jag väl gjorde det så hade dom inte min storlek. T.Y.P.I.S.K.T
Så hittade jag dessa två sötnosarna och
då var det bara att slå till.
 
 
 
Ibland händer det att jag fyller på smink förrådet och denna gång vart det något helt nytt som jag aldrig haft tidigare. Lipliner, define & higlight och så highligt puder.
Inte rikigt säker på hur man använder detta så hjälp lär behövas.
 

1 åriga bröllopspresent

 När jag och Fredrik firande ett års bröllopsdag hade jag pysslat ihop lite presenter. 
 
 
 
Sytt ihop ett kuddefodral som jag sedan målade lite på. 
Kudde i bomull då vi firande bomullsbröllops dag.
 
 
Nästa present var ölbrickan som innehåller 6 st corona, en Lime, två st bacon chips, en ask karameller och sista är en kortlek där varje kort står varför jag älskar han. 
52 anledningar. 
 
Undra vad det ska bli nu när det är pappers bröllopsdag.
Svårt! 

Äppeldryck

 

1,5 kg äpplen
3 liter vatten
0,5 msk citronsyra
3 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt konserveringsmedel)
2 dl strösocker

Koka upp vattnet och låt svalna.
Skölj äpplena noggrant och klyfta dom.

Lägg äpplena i en stor burk.
Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
Lägg på plast.
Låt stå i kylen 2-4 dagar.
Rör om då och då.
Låt sedan äppeldrickan självrinna genom en sil. Tillsätt socker och rör om till sockret har löst upp sig.

Häll upp drickan i rengjorda flaskor. Förvaras kylt
Vid servering blanda ut äppeldrycken med valfri mängd vatten.

 


Hundkoja

 
 
Man kan görs rätt mycket med
spill bitar, färg, fantasi och en händig man. 
 
 

Ballerinakladdkaka

 
 

200 g smör
4 dl socker
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Mördeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 ägg

Fyllning
Nutella

Smält smöret, låt svalna.
Rör ner socker och ägg.
Blanda ner det övriga ingredienser.

Smörj och bröa en spring form.
Välj en valfri storlek. Jag valde en liten form för att jag ville ha den hög.
Häll smeten i formen.
Grädda i 175 g i ca 10-15 min.
Låt svalna.

Nu till mördegen.
Jobba ihop alla ingredienser till en deg för hand.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper.
Använd bakformen för att trycka ut en lika stor bit som kladdkakan.
Tryck ut en mindre cirkel i mitten.

Grädda i 175 g i ca 12 min.
Låt svalna.

Kleta på ett tjock lager med Nutella på kladdkaka och lägg på mördegen.
Servera med vispgrädde.


macarons

Första gången jag provade på macarons.
Jordgubbssmak fick det bli. 
Rätt kul att göra, gäller även att ha en del tålamod.
Det tar sin tid, men så värd det. 
 
 

150 g mandelmjöl
150 g florsocker
120 g äggvita
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten
Ev hushållsfärg och smaksättnings


Sikta mandelmjölet och florsockret, blanda om.

Ställ åt sidan.
Uppdela äggvitan i två skålar.

Nu till sockerlagen.
Blanda 150 g socker och vatten i en kastrull, koka upp till 118g.
Kan ta ett tag så under tiden tiden vispa 60 g äggvita till skum med maskin med ballongvisp. Till sätt 35 g socker undervisning, lite åtgången.
När sockerlagen har uppnått 118 g, häll då snabbt ner den i marängen med vispen igång. Vispa på mellanhastighet.
Höj hastigheten. Vispa marängen tills temperaturen är nere i rumstempererat och glansig. Kan ta ca 20 min.
När marängen är tjock i konsistensen tillsätt då att hushållsfärgen (om du vill)

Rör ner resten av äggvitan i mandelmjölet och ev smaksättning.

Nu ska marängen vändas ner försiktigt i mandelblandningen. Blanda till en jämn smet och rör inte för mycket.

Fyll marängsmeten i en spritspåse och spritsa jämna klickar på ett bakplåtspapper. Låt macaronsen stå i 60 min för att torka. Det hjälper att hålla formen i ugnen.
Ska gräddas i 160 g i ca 10 min.
Låt svalna helt på bakplåtspapperet.

 


Smörkräm

110 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1-2 msk mjölk
ev. färg och smaksättning


Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt färg, smaksättning och 1 msk vätska. Vispa ihop och tillsätt eventuellt mer vätska så det blir rätt konsistens för att kunna spritsa.
Fyll en spritspåse.
Spritsa en klick på hälften av macaronsen och tryck försiktigt ihop macaronsen.


Örhänge

 
Älskar detta örhänge som är gjort av
pärlor, fjädrar och ett stort tålamod. 
Lär ju bli ett gäng till av dom här! 

Frozen yoghurt

Ett av mina favorit recept på glass är just Frozen yoghurt.
Går snabbt att slänga ihop men kräver dock lite tålamod och tid när den väl kommit in i frysen.
 
 
1 portion (bara att dubbla på efter behov).
 En dl grekisk/turkisk yoghurt och 1 msk honung.
 
Blanda samman yoghurten och honungen.
Ställ in i frysen, rör om vad 30 min i ca 3 timmar.
Viktigt att röra om så att glassen blir krämig.
 
Sedan kan man bara toppa med vad som.
Min favorit topping är sockerfri jordgubbskompott.

Vinskåp

 
I vårt otroligt snygga och hemmabyggt vinskåp förvaras våra bröllops vinnarna.
Japp min man byggde det efter att jag la in en önskning.
Speciellt byggt för just dom flaskorna.
 
Fint sätt att förvara vinet på.
 
Jag själv tycker att han har gjort ett super bra jobb med detta.
Stolt och tacksam

Spets linnen

 
Ett gammalt och tråkigt linne fick sig ett nytt liv tack vore lite spets.
Detta linne som jag gjorde till förra sommaren var ett av mina favorit linnen under sommaren.
Så i år tänkte jag att jag ska sätta mig sy lite fler.
 
Rätt så simpelt.
Klipper upp sömnen och syr fast spetstyg. 
 

Rosvatten

Jag behöver rosvatten till lite små saker som jag ska baka. För ovanlighetens skulle tänkte jag att jag tar den lätta väggen och tänkte köpa en flaska rosvatten. Även fast jag visste om att man kan göra eget.
Jag var inne i 6 stycken olika butiker och ingen hade rosvatten.
Så slutade med att jag gick in i närmaste matbutik och köpte mig 20 stycken rosor.
Så mycket för den "lätta väggen".
 
Men om jag ska se det ifrån den ljusa sidan.
Om jag hade köpt en färdig flaska hade jag missat den underbara doften och mycket billigare att göra eget.
Såklart ska även ni få receptet så ni kan göra hemma.
 
Bra att använda som ansiktsvatten och till bakning.
Kanske en fin present att ge bort till en kär vän?
 
 
100 g rosa rosorblad (ca 20 rosor)
2.5 dl kokande vatten
 
Hacka kronbladen, lägg i en skål och häll över kokande vatten.
Låt stå över natten.
Sila bort rosenbladen genom ett kaffefilter eller en silduk.
Häll upp i flaska och förvara i kylen.
 

RSS 2.0